Pentagon šalje vojnu policiju na cestu zbog nereda u Minneapolisu

Predsjednik je zatražio od Espera mogućnost brzog djelovanja ako prosvjedi u Minneapolisu budu izvan kontrole, izjavio je jedan od visokih dužnosnika Pentagona.

BILD.BA | 30. SVIBNJA 2020. | 10:56



Dok su se nemiri proširili u desetke američkih gradova u petak, Pentagon je poduzeo rijedak korak naređujući vojsci da stavi nekoliko aktivnih vojnih policijskih jedinica na raspolaganje u Minneapolis, gdje je policijsko ubojstvo Georgea Floyda potaknulo široke prosvjede.

Vojnicima iz Fort Bragg-a u Sjevernoj Karolini i Fort Drum-a u New Yorku naređeno je da budu spremni za razmještaj u roku od četiri sata ako budu pozvani, prema riječima tri osobe koje su direktno upoznate s naredbom o pripravnosti, prenosi AP.

Vojnicima u Fort Carsonu, Koloradu i Fort Rileyju u Kansasu rečeno je da budu spremni u roku od 24 sata, navodi AP uz napomenu da izvori nisu htjeli da se njihova imena objave jer nisu ovlašteni za davanje informacija o pripremama.

Naredbe za pripremu vojske poslane su usmeno u petak, nakon što je predsjednik Donald Trump zatražio od ministra obrane Marka Espera da vojska pomogne u gušenju nemira u Minneapolisu gdje su se prosvjedi pretvorili u pljačku i paljenje u nekim dijelovima grada.

Trump je zahtjev uputio telefonskim pozivom iz Ovalnog ureda u četvrtak navečer ministru Esperu, savjetniku za nacionalnu sigurnost Robertu O´ Brienu i nekolicini drugih.

Predsjednik je zatražio od Espera mogućnost brzog djelovanja ako prosvjedi u Minneapolisu budu izvan kontrole, izjavio je jedan od visokih dužnosnika Pentagona.

Bild.ba



Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.