Po standardnoj mantri, bošnjačke vođe vide veliku “srpsko-hrvatsku urotu”

Slobodna Dalmacija osvrnula se na sastanak trojca Čović - Dodik - Vučić i reakcije bošnjačkih lidera i fgura - Izetbegovića, Bećirovića i Komšića.-

BILD.BA | 14. LISTOPADA 2020. | 16:31

Slobodna Dalmacija osvrnula se na sastanak trojca Čović - Dodik - Vučić i reakcije bošnjačkih lidera i fgura - Izetbegovića, Bećirovića i Komšića.-

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HNS-a Dragan Čović, zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, boravio je u posjetu Republici Srbiji, gdje su s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem održali radni sastanak. Sastanak Dodika i Čovića sa srbijanskim predsjednikom izazvao je različite reakcije u podijeljenoj BiH, jer s hrvatske i sa srpske političke scene čuju se jedne, a s bošnjačke strane, iz političkog Sarajeva, sasvim oprečne i negativno intonirane reakcije, kao što je to bio i slučaj s nedavnim posjetom Dodika Pantovčaku i Banskim dvorima.

-Imali smo duži prijateljski susret uz radnu večeru te razmijenili mišljenja o stanju europskih integracija u Bosni i Hercegovini, ali i o svim regionalnim temama, izjavio je zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Komentirajući uglavnom negativne reakcije bošnjačkih političara te konstrukcije kako je na djelu srpsko-hrvatsko udruživanje, Čović je kazao kako ne bi posebno komentirao takve ocjene, jer su one uobičajene, piše Slobodna Dalmacija.

“Da se nismo sastali, onda bi neki prigovarali zašto se ne sastajemo. Kada smo kolega Izetbegović i ja bili u Zagrebu, i tada su neki trčali komentirati zašto mi, a ne netko treći. Procjena je bila da se nađemo i razgovaramo, a ja se ne miješam u to niti mi smeta da se sutra susretnu predsjednik Vučić i kolega Izetbegović ili netko treći”, kazao je Čović te dodao kako je prije tjedan dana na sjednici Kolegija Doma naroda PS BiH najavio odlazak u Beograd i da je posjet bio transparentan.

-Ja sam i predsjednik HDZ-a BiH pa sam sugovornike informirao i o pripremama za lokalne izbore kada je u pitanju stranka. Očekujemo pobjedu u svim sredinama gdje su Hrvati većina. Vučića zanima puno toga u BiH, jer ga puno toga veže za BiH, od njegovih korijena pa nadalje. To je bio prijateljski razgovor koji ni na koji način ne skrnavi odnose tri naroda u BiH. Poznato je da se on zalaže za jednakopravnost konstitutivnih naroda u BiH, njihovo legitimno predstavljanje, poštivanje Daytonskog sporazuma”, istaknuo je Čović.

Naglasio je kako koncept regionalnih razgovora treba biti nastavljen i može donijeti dobar rezultat za sve u BiH.

-Mi trebamo sve susjede imati na svojoj strani. Ako želimo nešto korisno raditi u vanjskoj politici BiH, moramo znati da naši dometi nisu veliki i to prvenstveno treba biti dobrosusjedska politika kada su pitanju sva tri susjeda. To nikada ne smijemo podcijeniti, jer imamo problema u vođenju vanjske politike. Vidjeli smo u proteklom periodu da opet imamo klasične zlouporabe da predstavnik jedne politike govori što je interes BiH. Moramo se naučiti provoditi politike dogovorene unutar BiH. A vidimo što smo napravili u protekle dvije godine kada nismo imali takvu politiku”, zaključio je Čović.

Vođa bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je kako “nije u redu” to što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Beograd pozvao srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i lidera HDZ BiH Dragana Čovića, ali ne i političkog predstavnika Bošnjaka.

“Vučić nije pozvao trojicu, već dvojicu. Ne bi trebalo to da rade Beograd i Zagreb. Bosanski tronožac ne može stajati na dvije noge", izjavio je Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva SDA. Izetbegović je rekao kako bi se odazvao pozivu da ode u Beograd da je bio pozvan.

U šovinističkom-revolucionarnom tonu i parolama tipa "zločinački sastanak" i "tuđe nećemo, svoje ne damo", sastanak Čovića i Dodika s Vučićem u Beogradu komentirao je zastupnik oporbenog SDP-a u Domu naroda Parlamenta BiH Denis Bećirović. Na Facebooku je napisao da su “svi srpsko-hrvatski sporazumi o podjeli BiH završili na smetlištu historije, pa će tako i ovaj”, ne navodeći o kakvom se sporazumu radi ni argumente za svoje tvrdnje.

-Nepokorivu Bosnu i Hercegovinu nisu uspjeli podijeliti i uništiti srpsko-hrvatskim sporazumima Cvetković – Maček 1939. godine, Stojadinović – Pavelić 1954. godine, Milošević – Tuđman 1991. godine, te Karadžić – Boban 1992. godine. Neće u tome uspjeti ni najnoviji sljedbenici zločinačke politike podjele države Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ) i njihovi mentori u Beogradu i Zagrebu. Uzalud ih večeras u Beogradu okuplja, ohrabruje i instruira predsjednik Srbije Aleksandar Vučić”, napisao je Bećirović u svom klevetničkom komentaru.

Oglasio se i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, izabran dominantno glasovima Bošnjaka. Komentirajući sastanak u Beogradu između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i zamjenika predsjedatelja Doma naroda PSBiH Dragana Čovića, Komšić kaže da je “negdje pročitao da su navodno razgovarali o europskoj perspektivi”.

-Kakva je ta perspektiva po njihovom shvaćanju dovoljno govori da su upravo isti dan kadrovi HDZ-a i SNSD-a oborili Zakon o javnim nabavama, tako da je njihova priča europskoj perspektivi potpuno deplasirana, štoviše iza svega se kriju neki drugi motivi, koji su ako hoćete ugrožavanje te europske perspektive BiH - mišljenja je član Predsjedništva BiH iz reda naroda koji ga ne priznaje kao legitimnog člana kolektivnog bh. Predsjedništva, a niti ga tko od susjednih zemalja uvažava kako takvog te ga niti ne poziva u službene posjete niti on sam odlazi u dvije trećine zemlji i narod u čije ime navodno sjedi i obnaša po treći puta dužnost.

Bild.ba



Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.